Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

poniedziałek, 17 grudnia 2012

Czekoladowe muffinki z migdałami i kandyzowanymi wiśniami

Czekoladowe muffinki z mielonymi migdałami i kandyzowanymi wiśniami to propozycja dla tych, którzy nie przepadają za tradycyjnymi świątecznymi wypiekami. Wiem, wiem któż to nie lubi makowca czy piernika, ale jednak zawsze znajdzie się jakiś maruda który kręci nosem. Zwłaszcza dzieci potrzebują trochę dorosnąć aby delektować się świątecznymi przysmakami. Dla nich więc proponuję przygotować te oto muffinki. Nie tylko łatwe w przygotowaniu, ale też efektownie wyglądają na stole no i myślę że będą smakowały. Ciasto jest puszyste, mocno czekoladowe, ma chrupką skórkę, jest umiarkowanie słodkie i wilgotne. Polecam. Przepis pochodzi z magazynu " Easy Food".

Składniki na 12-14 muffinek:
  • 50g czekolady
  • 140g masła lub margaryny
  • 100ml kwaśnej śmietany
  • 3 jajka
  • 140g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 140g drobnego cukru do wypieków
  • 100g mielonych migdałów
  • 6 łyżek kakao
  • 85g kandyzowanych wiśni (można pominąć)
Rozgrzej piekarnik do 190C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami lub wysmaruj tłuszczem. 

Posiekaj wiśnie jeżeli je dodajesz.
Połam czekoladę do miseczki dodaj tłuszcz i w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej rozpuść oba składniki, następnie  dobrze wymieszaj.  Odstaw do przestudzenia.

Do dużej miski wsyp mąkę, proszek, sodę, cukier, migdały, kakao i dobrze wymieszaj.

Do czekoladowo -maślanej masy dodaj śmietanę wymieszaj. Następnie wbij do osobnej miseczki jajka, roztrzep widelcem i wmieszaj do masy czekoladowej. Wlej mokre składniki do suchych, dodaj posiekane wiśnie i wymieszaj. 

Łyżką przełóż ciasto do przygotowanej wcześniej formy na muffiny. Piecz około 20 minut aż ładnie wyrosną. Zostaw na kilka minut w formie w której się piekły następnie przełóż na kratkę do wystudzenia. W międzyczasie przygotuj lukier.

Składniki na lukier:
  • 140g cukru pudru
  • 1 łyżeczka budyniu w proszku
  • odrobina wody
  • czekoladowe gwiazdki do dekoracji

Do miseczki wsyp cukier i budyń dodaj odrobinę wody i chwilę ucieraj aż uzyskasz gęstą białą półpłynną masę. Jeżeli masa będzie zbyt gęsta  można dodać troszkę więcej wody.

Gotowy lukier rozsmaruj za pomocą łyżeczki po wierzchu każdej muffinki i obsyp czekoladowymi gwiazdeczkami. 
 Smacznego :)

Przy okazji tego wpisu chciałam życzyć wszystkim czytelnikom mojego bloga
WSPANIAŁYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA !!
Wydrukuj przepis

3 komentarze:

  1. Pięknie i przepysznie się prezentują ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szanowni Państwo!

    Jestem studentką Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej na Uniwersytecie A.Mickiewicza na specjalności Nowe Media. Prowadzę badanie naukowe dotyczące blogów kulinarnych w Polsce. Wszystkich autorów blogów kulinarnych zachęcam do wypełnienia ankiety. Zajmie to Państwu jedynie ok. 1 - 2 minut. Wyniki zostaną zaprezentowane w pracy naukowej dotyczącej charakterystyki bloga jako nowej formy komunikacji społecznej.

    Ankieta dla autorów blogów kulinarnych: www.ebadania.pl/97797035d63e99d8

    Dziękuję za poświęcony czas,
    Agata Ornafa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, właśnie wypełniłam ankietę. Życzę powodzenia w pisaniu pracy naukowej.

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...