Babeczki, muffunki, cup cakes ...

Babeczki, muffinki, cupcakes ... nazw tych pyszności jest wiele. Te małe ciasteczka pieczone w papilotkach nie tylko przyciągają wzrok w każdej cukierni, ale cieszą podniebienie.
Przepisów na ich wykonanie jest wiele. Sama jestem ciekawa ile ich uda mi się zgromadzić i wypróbować.

sobota, 2 czerwca 2012

Strawberry shortcake muffins, czyli bez mąki i jajek

Shortcake to ciasto przygotowane z mąki owsianej, cukru, masła i śmietany z dodatkiem proszku do pieczenia i sody. Tak mniej więcej można opisać jego skład, gdyż jak to bywa z popularnymi przepisami wiele zależy od przygotowującej je osoby. Ciasto jest dosyć  zbite, bardzo słodkie, przepyszne z dodatkiem gorącej herbaty lub kawy. Często podaje się je z dodatkiem owoców i bitej śmietany. Strawberry shortcake to rodzaj deseru, w którym w/w ciasto przełożone jest truskawkami i śmietaną, proszę nie mylić  z postacią z bajeczki dla dzieci. 
Co do muffinek są po prostu przepyszne. Gęste ciasto, przypominające kruche ciasteczka, z dodatkiem wilgotnych truskawek, chrupkie z wierzchu, wilgotne, ale nie mokre, w środku. Ładnie wyrośnięte, rumiane babeczki o obłędnym zapachu. Myślę, że można przygotować je również z dodatkiem innych owoców, konsystencja ciasta powoduje, że owoce nie zatapiają się na dnie babeczki, ale są równomiernie rozłożone w muffince. Nie dość, że banalne w przygotowaniu to po prostu niebo w gębie. Gdyby nie zawartość cukru, można by zaliczyć je do zdrowych przekąsek. Przepis lekko zmodyfikowany pochodzi z tej strony. 

Składniki na 6-8 babeczek:
  • 145g płatków owsianych
  • 135g gęstego jogurtu naturalnego
  • 100g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • około 85g pokrojonych truskawek + kilka do dekoracji
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
Rozgrzej piekarnik do 180C. Przygotuj silikonowe foremki na muffinki, lekko natłuść. Za oryginalnym przepisem podaję, że papierowe papilotki w przypadku tego przepisu mogą się nie sprawdzić. Wykorzystałam więc papierowe papilotki tylko do celów dekoracyjnych.

Pokrój truskawki na mniejsze kawałki.

Wsyp płatki owsiane do pojemnika blendera. Dodaj jogurt, cukier, proszek, sodę i sok z cytryny. Miksuj wszystkie składniki aż powstanie gładka masa. Wsyp pokrojone truskawki i delikatnie wmieszaj je łyżką do surowego ciasta.
Przełóż ciasto do foremek, tak do 3/4 wysokości. Wierzch każdej babeczki udekoruj truskawką lub truskawkami.

Piecz około 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Aby babeczki ładnie zarumieniły się z wierzchu proponuję podpiec je około2 minut dłużej z włączoną tylko górną grzałką piekarnika. 

Truskawki 2012
Wydrukuj przepis

2 komentarze:

  1. Muszę wypróbować ten przepis. Dla mnie - fanki zdrowego jedzenia i płatków owsianych jest po prostu idealny ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham shortbread, najbardziej ze snickersami, muszę tez wypróbować je w formie muffinek !!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...